Fulvio Mattivi

Full professor

Department of Physics


Via E. Mach, 1 - 38010 S. Michele all'Adige
tel. 0461615259
fulvio.mattivi[at]unitn [dot] it
Education

STUDENT SUPERVISION

a) PhD STUDENTS (6)

1.         Gasperotti M. (2014) Fruit Polyphenols and their Fate in the Mammalian System after Ingestion. University of Trento, Italy. International Doctoral School in Biomolecular Sciences. XXVI Cycle. Mattivi F., tutor. Vrhovsek U. and Guella G., advisors.

2.         Dong Y. (2014) Mass Spectrometry Imaging: Looking Fruits at Molecular Level. University of Trento, Italy. International Doctoral School in Biomolecular Sciences. XXVI Cycle. Franceschi P., Mattivi F. e Guella G., tutors.

3.         Ghaste M.S. (2015) Comprehensive Mapping of Volatile Organic Compounds in Fruits. University of Trento, Italy. International Doctoral School in Biomolecular Sciences. XXVII Cycle. XXVII Cycle. Mattivi F., tutor. Shulaev V., advisor.

4.         Narduzzi L. (2015) A comparative analysis of the metabolomes of different berry tissues between Vitis vinifera and wild American Vitis species, supported by a computer-assisted identification strategy. University of Trento, Italy. International Doctoral School in Biomolecular Sciences. XXVII Cycle. Mattivi F., tutor. Shulaev V., advisor.

5.         Fornasaro S. (2015) Targeting natural antioxidant compounds to the brain: a metabolomic assessment. University of Trieste, Italy. Dottorato di ricerca in nanotecnologie. XXVII Cycle. L. Pasquato, coordinator. Passamonti S., supervisor. Mattivi F. and Ziberna L., tutors.

6.         Savoi S. (2016) Effect of genotype and environment on fruit metabolism of the grapevine. Università degli Studi di Udine. Dottorato di Ricerca in Scienze e Biotecnologie Agrarie, Ciclo XXVIII, M. Spanghero, coordinatore. Supervisori: Peterlungher E., Mattivi F. e Castellarin SD.

 

b) M.Sc. or equivalent (15)

1.         Carati A. (1985) Metodologie di campionamento e di analisi delle piogge acide. Tesi di laurea sperimentale, Facoltà di Chimica Industriale, Università di Bologna, AA 1984 85, Relatore L. Morselli, correlatore F. Mattivi.

2.         Mastromauro F. P. (1989) Caratterizzazione di viti selvatiche (Vitis v. Silvestris) italiane attraverso il loro profilo antocianico. Tesi di laurea, Facoltà di Agraria, Corso di Laurea in Scienze Agrarie, Università degli Studi di Milano, AA 1988 89, relatore A. Scienza, correlatore F. Mattivi.

3.         Faragò S. (1990) Contributo allo studio dei composti fenolici della radice del gen. Vitis. Tesi di laurea, Facoltà di Agraria, Corso di Laurea in Scienze Agrarie, Università degli Studi di Milano, AA 1989 90, relatore A. Scienza, correlatore F. Mattivi.

4.         Rustioni L. (2005) Caratterizzazione di alcuni ambienti vitati del territorio a D.O.C.G. del Sagrantino di Montefalco attraverso le componenti polifenoliche. Facoltà di Agraria, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, Università degli Studi di Milano, AA 2003 4, relatore F. Valenti, correlatore F. Mattivi.

5.         Marrocco M. (2005) I piccoli frutti: descrizione merceologica, nutrizionale e caratterizzazione polifenolica e antocianica. Facoltà di Agraria, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari, Università degli Studi di Milano, AA 2003 4, relatore G. Volonterio, correlatore F. Mattivi.

6.         Ghio L. (2005) Vaccinium: descrizione tassonomica e caratterizzazione compositiva di un frutto a forte valenza salutistica. Facoltà di Agraria, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari, Università degli Studi di Milano, AA 2004 5, relatore G. Volonterio, correlatore F. Mattivi.

7.         Bonacin S. (2005) Lamponi e more: descrizione varietale, nutrizionale e valutazione analitica degli antiossidanti naturali di interesse per la salute umana. Facolta' di Agraria, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari, Università degli Studi di Milano, AA 2004 5, relatore G. Volonterio, correlatore F. Mattivi.

8.         Consonni M. (2006) Antiossidanti naturali: valutazione quali-quantitativa in lamponi, fragole, fragoline, uva spina. Facoltà di Agraria, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari, Università degli Studi di Milano, AA 2004 5, relatore G. Volonterio, correlatore F. Mattivi.

9.         Di Franco P. (2006) Aspetti vegetoproduttive e variabilità delle componenti polifenoliche delle bucce e dei semi di alcuni vitigni a bacca rossa sottoposti a selezione clonale. Facoltà di Agraria, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, Università degli Studi di Milano, AA 2004 5, relatore F. Valenti, correlatori F. Mattivi e M. Conoscente.

10.       Mazzoli P. (2006) Selezione clonale di alcuni vitigni dell’areale centro-meridionale: aspetti vegeto produttivi e variabilità delle componenti polifenoliche delle bucce e dei semi. Facoltà di Agraria, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, Università degli Studi di Milano, AA 2004 5, relatore F. Valenti, correlatori F. Mattivi e M. Conoscente.

11.       Pellegrini A. (2006) Contenuto di resveratrolo nell’uva di vitigni autoctoni del comprensorio Euganeo-Veneto. Facoltà di Agraria, Università degli Studi di Padova, AA 2005-6, relatore M. Lucchin, correlatori F. Mattivi e M. Salmaso.

12.       Gasperotti M. (2009) Ellagitannini e derivati dell’acido ellagico nel genere Rubus (mora e lampone). Caratterizzazione strutturale ed analisi quantitativa per via diretta mediante HPLC-DAD-ESI-MS. Facoltà di Farmacia, Università degli Studi di Padova, AA 2008-9, relatore A Chilin, correlatore F. Mattivi.

13.       Lanfranconi V. (2011) Effetti della defogliazione sulle caratteristiche qualitative delle uve di Grechetto e Sauvignon in ambiente umbro. Facoltà di Agraria, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, Università degli Studi di Milano, AA 2010 11, relatore F. Valenti, correlatore F. Mattivi.

14.       Ehrhardt C. (2013) Comparison of the Phenolic Composition of Fungus-resistant Grape Varieties (PIWI grown in Germany and Italy by High Performance-Liquid Chromatography-Mass Spectrometry. Masterthesis, Faculty of Agriculture and Food Sciences, Hochschule Neubrandenburg, University of Applied Sciences. Supervisor G. Flick, F. Mattivi and P. Arapitsas.

15.       Vierin E. (2015) Impatto del consumo cronico di mela misurato attraverso l’analisi metabolomica del plasma. Corso di Laurea Magistrale in Biologia applicata alle Scienze della Nutrizione, Università degli Studi di Milano, AA 2013 14, relatore K. Petroni, correlatore F. Mattivi.

 

c) Master level I (1)

1.         Amato G. (2005) Il profilo ideale di una grappa da avviare all’invecchiamento. Tesi del Master Universitario di I Livello in Scienze della Grappa. Università degli Studi di Udine, AA 2003-2004. Relatore F. Mattivi.

 

d) B.Sc. (35)

1.         Avanzi G. (1999) Extraction of flavonoids from grapes into the juice during the production of red wines - Gewinnung der Flavonoide-Verbindungen in der Rotweinbereitung -Estrazione dei composti flavonoidi durante la vinificazione in rosso. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. relatore F. Mattivi, correlatore G. Nicolini

2.         Zangelmi D. (1999) The effect of cluster microclimate on phenolic accumulation in cv. Cabernet Sauvignon grape berries - Wirkung des Mikroklimas der Weintrauben auf die Anreicherung der Polyphenole in den Trauben der Sorte Cabernet Sauvignon - Effetto del microclima dei grappoli sull'accumulo dei polifenoli nelle uve della varietà Cabernet Sauvignon. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore M. Bertamini, correlatore F. Mattivi

3.         Mocchiutti R. (1999) - Veränderungen in der Aromatischen Zusammensetzung der Weine der Jahrganges 1997 Hinsichtlich der Verwendung von Verschiedenen Hefestmmen - Variazioni nella composizione aromatica di vini della vendemmia 1997 in relazione al ceppo di lievito utilizzato. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore G. Nicolini, correlatore F. Mattivi

4.         Rottensteiner H. (2000) Metodi di misura oggettiva del colore di prodotti enologici - Methoden der objektiven Farbmessung auf Önologischen Produkten - Methods for the determination of the colour of oenological products. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore F. Mattivi, correlatore G. Nicolini

5.         Tratter W. (2000) Nota atipica d' invecchiamento nei vini bianchi della varietà Chardonnay - Untypische Alterungsnote in Weissweinen der Sorte Chardonnay - Untypical ageing note in white wines of cv. Chardonnay. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore F. Mattivi, correlatore M. Bertamini

6.         Clauser E. (2000) Influenza della peronospora (Plasmopara viticola)sulla composizione fenolica della baccca - Der Einfluss der Peronospora (Plasmopara viticola) auf den Phenoaufbau der Beere - Relationship between Downy Mildew (Plasmopara viticola) of vine and phenolics accumulation in berry. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore D. Forti, correlatore F. Mattivi

7.         Prast A. (2001) Valutazione del contenuto in polifenoli estraibili nelle uve rosse della vendemmia 2000 in Trentino. Bewertung des Gehaltes an extrahierbaren Polyphenolen in den roten Traubensorten der Weinlese 2000 im Trentino. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore F. Mattivi, correlatore U. Pichler.

8.         Dai Prè E. (2001) Ottimizzazione della procedura di preparazione del campione per la determinazione al Folin-Ciocalteu dei polifenoli totali dei vini. Optimierung der Probenvorbereitung für die Bestimmung des Gehaltes an totalen Polyphenolen in den Weinen nach Folin-Ciocalteu. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore F. Mattivi, correlatore G. Versini.

9.         Festi A. (2001) Evoluzione durante la maturazione dei polifenoli nelle bucce e nei vinaccioli delle varietà Marzemino e Lagrein in Val Lagarina (Trentino). Evolution während der Reife der Polyphenolen in den Schalen und in den Beeren der Sorten Marzemino und Lagrein in Val Lagarina (Trentino). Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore M. Bertamini, correlatore F. Mattivi.

10.       Thieme A. (2002) Lagenbewertung von Teroldego- und Cabernet Sauvignon-Weinbergen anhand der Extrahierbaren Polyphenole. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie, Wintersemester 2001/2002, Geisenheim, Germany. Referent H. Dietrich, Korreferent F. Mattivi.

11.       Ruffato M. (2002) Gestione della chioma e del carico produttivo nei vigneti “Bardolino DOC”. Effetto sulla qualità delle uve e dei vini, in particolare sul patrimonio fenolico (cv. Corvina veronese cl.48). Gestaltung der Laubwand und der Ertragsmenge in der Weinbauzone des “Bardolino DOC”. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore M. Bertamini, correlatore F. Mattivi.

12.       Bergamini D. (2002) Gestione della chioma e del carico produttivo nei vigneti “Bardolino DOC”. Effetto sulla qualità delle uve e dei vini, in particolare sul patrimonio fenolico (cv. Rondinella cl.76). Gestaltung der Laubwand und der Ertragsmenge in der Weinbauzone des “Bardolino DOC”. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore M. Bertamini, correlatore F. Mattivi.

13.       Babini P. (2003) Evoluzione durante la maturazione dei polifenoli nelle bucce e nei vinaccioli delle varietà Cabernet Sauvignon e Merlot in Val Lagarina (Trentino). Evolution während der Reife der Polyphenolen in den Schalen und in den Kernen der Sorten Cabernet Sauvignon und Merlot in Val Lagarina (Trentino). Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore M. Bertamini, correlatore F. Mattivi.

14.       Trebo E. (2003) Valutazione agronomica e tecnologica dei biotipi di Lagrein, selezionati presso la Cantina Convento Muri-Gries, sottoposti o meno al diradamento dei grappoli. Agronomische und technologische Bewertung von selektionierten Lagreinbiotypen der Klosterkellerei Muri-Gries, die teilweise enier Ausdünnung der Trauben unterzogen worden sind. Fachhochschule Wiesbaden, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore U. Malossini, correlatore F. Mattivi.

15.       Vaja S. (2003) Vergleichende Untersuchung an Zweischeibenkorken. Valutazione comparativa di tappi tecnici. . Fachhochschule Wiesbaden, Standort Geisenheim, Fachbereich Weinbau und Getränketechnologie - Corso di Studi Superiori in Viticoltura ed Enologia, San Michele all'Adige. Relatore F. Zürn, correlatori R. Jung e F. Mattivi.

16.       Gozzini A. (2004) Caratterizzazione polifenolica di alcuni ambienti vitati del territorio a D.O.C.G. del Sagrantino di Montefalco. Facolta' di Agraria, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, Università degli Studi di Milano, AA 2002 3, relatore F. Valenti, correlatore F. Mattivi.

17.       Filippi M. (2004) Ruolo dei tannini nella stabilizzazione del colore del Pinot Nero. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2003-4, relatori F. Mattivi e R. Zironi, correlatore M. Pojer.

18.       Colombo L. (2005) Acidi idrossicinnamici: estrazione, purificazione e utilizzo in saggi di trasporto in vescicole di membrana plasmatici di fegato di ratto. Facolta' di Farmacia, Corso di Laurea in Tecniche Erboristiche, Università degli Studi di Milano, AA 2003 4, relatore G. Folco, correlatori F. Mattivi e S. Passamonti.

19.       Collini D. (2005) Valutazione delle componenti polifenoliche del Montepulciano in alcuni vigneti della zona D.O.C. del Conero (AN). Facolta' di Agraria, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, Università degli Studi di Milano, AA 2003 4, relatore F. Valenti, correlatore F. Mattivi.

20.       Munter H. (2005) Potenziale polifenolico delle uve Schiave e prove di vinificazione della DOC Santa Maddalena in Alto Adige. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2003-4, relatori F. Mattivi e R. Zironi, correlatore S. Filippi.

21.       Cova S. (2005) Prove di caratterizzazione e selezione di uve Teroldego e Cabernet Sauvignon in funzione del potenziale polifenolico e verifica del risultato enologico su scala industriale. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2004-5, relatori F. Mattivi e R. Zironi.

22.       Sandri N. (2006) Migliorare la maturazione del Lagrein trentino applicando il diradamento dei grappoli e il taglio delle punte. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2004-5, relatori F. Mattivi e R. Zironi, correlatore U. Malossini.

23.       Cesconi L. (2006) Effetti dell’iper-riduzione sul contenuto di glutatione ed acidi idrossicinnamici dei mosti e dei vini. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2004-5, relatori F. Mattivi ed E. Celotti.

24.       Carlotto M. (2006) Variabilità dei polifenoli durante la maturazione di cloni di Pinot Nero nell’annata 2004 e metodi di analisi sensoriale dell’uva. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2004-5, relatori F. Mattivi e R. Zironi.

25.       Carli E. (2007) Relazione tra ceppo di lievito e contenuto di glutatione nei vini bianchi: dalla valutazione dei lieviti in laboratorio alla validazione in cantina. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2005-6, relatori F. Mattivi e R. Zironi, correl. E. Poznanski.

26.       Tamanini F. (2007) Modelli di vinificazione in rosso per meglio interpretare varietà,annata e terroir. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2006-7, relatori F. Mattivi e R. Zironi, correl. E. Paternoster.

27.       Wolf J. (2009) Metodi di filtrazione a confronto. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2008-9, relatori F. Mattivi e R. Zironi. Premio Karl Bayer 2009 come migliore tesi dell’anno a Geisenheim (D).

28.       Simeoni F. (2010) Esperienze di vinificazione in bianco di SB, MT, TA e Lugana: studio delle condizioni ottimali di caricamento in pressa e lavorazione in iper-riduzione delle uve, condotto in tre diverse aziende leader. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2009-10, relatori F. Mattivi e R. Zironi.

29.       Bottarel A. (2011) Il rotundone: effetti dei coadiuvanti di chiarifica sulla sua concentrazione nel vino Schioppettino. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2010-11, relatori R. Zironi e F. Mattivi.

30.       Alessandro B. (2012) Monitoraggio dei composti solforati varietali nella filiera produttiva del Trebbiano di Lugana. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2011-12, relatori R. Zironi e F. Mattivi.

31.       Cantarella P. (2013) Esperienza di vinificazione di uve Lugana per la produzione di vini di qualità. Università degli Studi di Udine, Consorzio Interuniversitario Udine-Trento-Geisenheim-S.Michele, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2011-12, relatori R. Zironi e F. Mattivi.

32.       Balgera L. (2014) Cinetiche evolutive di tioli volatili e glutation in Sauvignon blanc. Università degli Studi di Udine, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2012-13, relatori R. Zironi e F. Mattivi.

33.       Speri G. (2014) Evoluzione fenolica in bottiglia del vino Sangiovese in funzione delle condizioni di conservazione. Università degli Studi di Udine, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2013-14, relatori R. Zironi e F. Mattivi, correlatore P. Arapitsas.

34.       Dalledonne S. (2015) Come evolve il vino conservato su uno scaffale di un supermercato? Valutazione di parametri chimici, fisici e sensoriali. Università degli Studi di Udine, Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, AA 2014-15, relatori R. Zironi e F. Mattivi, correlatore P. Arapitsas.

35.       Angheben V. (2015) Analisi mediante LC-MS del contenuto in polifenoli, acidi organici e triterpenoidi di campioni di mele. Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Erboristiche, AA 2014-15, relatore R. Avalone correlatore F. Mattivi.

Academic career and teaching activities
  • Currently tenured Full Professor, sector 03/D1 (Medicinal, Toxicological and Nutritional Chemistry and Applied Technologies) - degree subject sector CHIM/10 (Food Chemistry) - Centre for Agriculture, Food and the Environment (CAFE)
  • Since  2010 he has been a member of the tutor board of the International Doctoral School in Biomolecular Sciences, University of Trento.

PREVIOUS POSITIONS

  • has been external university professor for several classes between 1991 and 2012.
  • From 2008 to 2015, FM was a member of the tutor board of the International Doctoral Programme in the Genomics and Molecular Physiology of Fruit Plants (GMPF). 
  • Fondazione Edmund Mach                                    2009-Jan 2017 Research Manager, Head of the Department of Food Quality and Nutrition
  • Agricultural Institute of San Michele all’Adige          2005-2008       Senior Researcher, Head of the Agrifood Quality Department
  • Agricultural Institute of San Michele all’Adige          2004-2005       Senior Researcher, Head of the ‘Quality and health properties of typical products’ research area
  • Agricultural Institute of San Michele all’Adige          2001-2004       Senior Researcher, Head of the ‘Agro-Industry’ research area
  • Agricultural Institute of San Michele all’Adige          1995-2001       Senior Researcher, Head of the Research Unit
  • Agricultural Institute of San Michele all’Adige          1987-1994       Researcher
  • Agricultural Institute of San Michele all’Adige          1987-1989       Researcher, fixed term
  • Pigmenti Italia (BASF) Italy                                      1986            Researcher    
  • University of Bologna                                            1984-1985       Research fellow
Research interests

Fulvio Mattivi’s main research activities concern food chemistry, investigating different classes of polyphenols from the analytical, technological and nutritional point of view. More recently, his research interests have been directed towards plant biochemistry and nutritional metabolomics, and he is now coordinating biochemical studies in the fields of plant, animal and human metabolomics. 

Research work

RESEARCH

FM’s research dissemination activities are documented by the presence of 485 documents produced during his employment at FEM (and previously at IASMA) and freely accessible in OpenPub (https://openpub.fmach.it/), the FEM Institutional Research Information System hosted by CINECA, in addition to those hosted at IRIS UniTN (https://iris.unitn.it/).

There follows a concise bibliometric analysis of FM’s publications:

  • (Google Scholar)  h-index: 45; total number of citations 7010 (accessed on 17 June 2018). 
  • (Scopus) h-index: 37; total number of citations 4627 (accessed on 17 June 2018). 
  • (ISI-WoS) h-index: 36; total number of citations 4232 (accessed on 17 June 2018). 

The total number of peer-reviewed, international publications present in ISI-WoS on 15 June 2018, meeting abstracts excluded, was 146 (Average Citations per Item = 28.99)

FM is the inventor of 3 Italian and 2 European patents.

RELEVANT SKILLS

  • Design, validation and application of new analytical methods, applicable to several matrices (food & beverages, biofluids, plant and animal tissues).
  • Know-how in the field of purification, isolation and structural characterisation of natural products from fruits (grapes, strawberries, raspberries), plants (roots, leaves) and beverages (wine).
  • Coordination of highly innovative research projects in the field of MS-based metabolomics (from experimental design to data interpretation and dissemination).
  • Thirty-year experience in research applied to grape and wine chemistry 
  • Teaching of university courses in wine chemistry and instrumental analytical chemistry and tutoring for over 50 theses, mostly dealing with wine science.
  • Writing and participating in national and international projects
  • Extensive experience of managing research with industrial sponsors.
  • Team building (ability to coordinate international collaboration, to recruit, supervise, and motivate personnel, and to delegate).
  • Ability to design, construct and develop research teams, with the scope of combining strong skills in chemistry and interdisciplinary research.
Memberships in societies and scientific committees
  • FM is a member of the board of "Società Chimica Italiana – Sezione Trentino-Alto Adige/ Südtirol".
  • He is also  a corresponding member of the ‘Accademia Italiana della Vite e del Vino di Siena’. 
  • In the past, he has been a member of the National Committee for the protection of Brunello di Montalcino wines (D.M. 9 June 2008) and of the Groupe Polyphenols.
Awards and honours

AWARDS

FM is listed among the Top Italian Scientists (TIS) in Chemistry, a list of scientists with the greatest impact based on h-index released by the VIA-Academy.

(http://www.topitalianscientists.org/top_italian_scientists.aspx)

  • In Feb 2018, four articles co-authored in the years 2012-2017 ranked as ISI-WoS “highly cited in the field”.
  • In July 2016 FM received the Tanner Award from the Institute of Food Technologists for the Most Cited Articles of 2013, shared with the co-authors Elisa Pojer, Dan Johnson and Creina Stockley, for the paper “The Case for Anthocyanin Consumption to Promote Human Health: A Review”, appearing in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety.
  • In 2013 and 1995 FM received the “Award for Scientific Research in Viticulture and Oenology” from the Italian Association of Oenologists, shared with two different groups of co-authors. This prize can be considered to be particularly significant, as it is the main national research prize in Viticulture and Oenology, awarded every three years.
  • Other co-authored papers received mentions at the Morsiani Awards in 2008 and 2009 at the Euroberry Symposium 2009 (York, UK) and ICPH Symposium 2012 (Sitges, Spain).
  • In 1999 FM received the national award from the ‘Organizzazione Interprofessionale per la Comunicazione delle Conoscenze in Enologia’ “Quesito OICCE 1999”, together with the oenologist Lamberto Paronetto,
Conferences and lectures

CONFERENCES AND COURSES ORGANISED

FM is actively involved in the organisation of international conferences, as a member of the Scientific Committee (SC) or Organising Committee (OC). A list for the last years follows:

  • Macrowine 2018, Zaragoza, Spain, May 28-31, 2018 (SC)
  • 5th International Conference on FOODOMICS, Cesena, Italy, 10-12 January 2018 (SC)
  • In Vino Analytica Scientia, Salamanca, Spain, July 2017 (SC, Chairman)
  • Wine and Health 2017, Logroño, Spain, February 16-18, 2017 (SC).
  • Macrowine 2016, Changins, Switzerland, June 27-30, 2016 (SC)
  • X Int. Symp. on Grapevine Physiology and Biotechnology, Verona, Italy, July 13-18, 2016 (SC)
  • In Vino Analytica Scientia, Mezzocorona, Italy, July 14-17, 2015 (SC) (OC, Chairman)
  • Macrowine 2014, Stellenbosch, South Africa, September 7-10 (SC)
  • Winehealth 2013, Sidney, Australia, July 18-21, 2013 (SC)
  • In Vino Analytica Scientia, Reims, France, July 2-5, 2013 (SC)
  • 6th Rosaceous Genomics, San Michele, Italy, September 30  - October 4, 2012 (SC)
  • Macrowine, Bordeaux June 18-21, 2012 (SC)
  • Int. conf. Polyphenols and Health, Sitges, Spain, 17-20 October 2011 (SC)

 

INVITED LECTURES

FM is actively involved in the dissemination of research results at international meetings and lectures. A list for the last years follows (invited lectures given only).

  • Macrowine 2018, Zaragoza, Spain, May 28-31, 2018, keynote lecture
  • The 6th International Conference on Drylands, Deserts & Desertification, Sede Boqer Campus, Israel, November 6-9, 2017
  • 9th Probiotics, Prebiotics & Nwe Foods, Nutraceuticals and Botanicals for Nutrition & Human and Microbiota Health ", Roma, Italy, 10-12 September 2017
  • ACS National Meeting, Washington, USA, August 20-21, 2017
  • “Denis Dubourdieu Symposium” der Rudolf Hermanns Stiftung, Hochschule Geisenheim University, Germany, 26 April.2017
  • Max Rubner Conference, Karlsruhe, Germany, 10-12 October, 2016
  • ISSFAL Symposium, Stellenbosch, South Africa, 5-9 September, 2016
  • HIST Symp. Small Molecules in Plants, Fuzhou, China, 25-31 August, 2016
  • COI Symposium on Human Health and Disease, Denton, March 22, 2015
  • Australian / Italian Scientific Symposium on Grape and Wheat Research, Canberra, Australia, 3-4 December 2015
  • Australian / Italian Scientific Symposium on Grape Research, Adelaide, Australia, 7-8 December 2015
  • Foodomics, Cesena, Italy, 8-9 October 2015
  • 8th International Workshop on Anthocyanins, Montpellier, France, 16-18 September 2015
  • Workshop « Towards a GrapeIS », Bordeaux, France, 11-12 February 2015
  • Gracious Symposium, Zde Boker, Israel, October 29-31, 2014
  • ACS National Meeting, San Francisco, USA, August 10-12, 2014
  • Bergamo Scienza, Italy, October 20, 2013
  • 3rd MS Food Day, Trento, October 9-11, 2013
  • XXII National Meeting on Medicinal Chemistry, Rome, Italy, Sept 12, 2013
  • GRCN Symp, UC Davis, USA, July 10, 2013
  • Workshop at the University of Bordeaux, France, May 21, 2013
  • Workshop at the Italian Embassy, Washington, January 31, 2013
  • International Symp. VITINORD, Neubrandenburg November 28, 2012
  • Seminar at Ben Gurion of Negev University, Israel, October 24, 2012
  • Seminar at the University of North Texas, Denton, USA, March 29, 2012
  • Seminar at the University of California, Davis, USA, March 26, 2012
  • Seminar at Australian Wine Research Institute, Australia, February 6, 2012
  • 120° Convegno Nazionale Assoenologi, Orvieto, Italy, July 10, 2011
  • 16° Int. Simp. Oenology, Bolzano, Italy, May 17, 2011
  • Seminar at University Stellenbosch, South Africa, Feb 27 2011
Other work

FM is on the Editorial Board of oenology journals in France, Germany and Austria, and nutritional publications (Frontiers in Pharmacology, Nutrition and Aging, and Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture). He is a regular reviewer for some of the main international journals in the fields of food science, nutrition and oenology. He has experience as a referee for the evaluation of teaching personnel and research centres, and has been a reviewer for several international agencies. 

Notes

RESEARCHGATE

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